Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 09:29 - Европарламентът се обърка за Желева
Автор: magmarieta Категория: Бизнес   
Прочетен: 830 Коментари: 0 Гласове:
1



  Комисията по развитие на Европейския парламент, която трябва да одобри или не кандидатурата на Румяна Желева за европейски комисар, трябва да вземе решение днес, след като вчера на закрито заседание координаторите не можаха да вземат.
Причина за това стана липсата на консенсус. (Виж линка долу) Днес се очаква Комисията за развитие на Европарламента да гласува кандидатурата на Желева. В тази комисия обаче, ЕНП, която поддържа Желева, има малцинство. Трите групи - на социалистите, на либералите и на зелените се обявиха против българската кандидатура.

Подобно гласуване не е прецедент - преди пет години комисията по развитие трябваше да гласува за италианеца Роко Бутильоне. Неговата кандитатура обаче бе изтеглена от италианското правителство и заменена с тази на Франко Фратини.
Миналата седмица българският премиер Бойко Борисов каза, че разполага с "план Б", ако в крайна сметка Желева бъде принудена да оттегли кандидатурата си.

За одобрението на кандидатурата на Желева обаче е нужно и това на Европарламента, като вотът за 27-членната Еврокомисия ще се проведе на 26 януари. Българският външен министър Желева бе номинирана за еврокомисар по хуманитарната помощ, но членовете на Европарламента изразиха съмнения относно нейните квалификация и бизнес-връзки след като я изслушаха миналата седмица.

Ройтерс обаче коментира, че кандидатурата на Румяна Желева се е приближила с една стъпка напред към одобрението, след като правистите на ЕС не откриха несъответствие в нейното бизнес-минало, предаде БГНЕС.

Правната служба на Европарламента бе натоварена да анализира връзките на Желева с "Глобал Консулт ООД" - българска консултантска компания, работила по приватизацията, на която Желева е била управител. Правистите обаче не откриха нарушения в това отношение, каза Йозеф Шайер, зам.-председател на Европейската народна партия, която има мнозинство в 736-членния Европарламент.

Изчистването на казуса "Желева" премахва пречките по пътя към одобрението на кандидатурата й. Евродепутатите социалисти и "зелени" обаче все още имат съмнения относно нейната квалификация за поста еврокомисар и очакват те да бъдат разсеяни на дебат днес. А кандидатурата на Желева трудно ще получи одобрение без вота на социалистите, "зелените" и либералите в Европарламента.

Това означава, че пред президента на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу има две възможности: или да поеме риска да остави Желева в състава на Комисията въпреки съпротивата на Европарламента, или да поиска от България да предложи алтернативен кандидат за поста на еврокомисар.
 


Тагове:   обърка,   Желева,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magmarieta
Категория: Бизнес
Прочетен: 708777
Постинги: 247
Коментари: 178
Гласове: 1167
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031