Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2010 09:42 - Тодоровден е - кушии се вихрят в страната
Автор: magmarieta Категория: Бизнес   
Прочетен: 1137 Коментари: 0 Гласове:
0



  Днес е Тодоровден - празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости.


Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Датата на честването му, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнският светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Празнува се главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички конно състезание - кушия. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове.

Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща, супа от гъби.

Според легендите император Юлиан решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Легендата разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий и известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: Да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: Кой е този, с когото говори, и св. Теодор си казал името. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Затова всяка година споменават с благодарност светеца.

Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на конните състезания по повод Тодоровден в столичния квартал "Бенковски", организирани от Столичната община, район "Сердика" и СДВР. Начало на празника ще бъде на централния площад в квартала в 10.00 часа. Кушиите започват в 10.30 часа на стадиона в кв. "Бенковски".
 


Тагове:   Тодоровден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magmarieta
Категория: Бизнес
Прочетен: 711202
Постинги: 247
Коментари: 178
Гласове: 1167
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930