Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 17:41 - Обогатете кухнята си с правилните подправки за правилните ястия
Автор: magmarieta Категория: Бизнес   
Прочетен: 3213 Коментари: 0 Гласове:
1



 

image

Когато искате да разчупите рутината в кухнята си или все още сте начинаещи в готвенето, често се затруднявате с подправките. Опитвате с различни съставки, но всичко има един и същ вкус, защото винаги използвате едни и същи подправки.

Понякога, пълни с желание да експериментирате с подправките, превръщате вкусния обяд в истинско бедствие. Използването на подправки си има своите правила.

Затова трябва да следвате тези правила за използване на подправки, когато искате да създадете ново ястие.

Правилните подправки с различните видове зеленчуци

Ако искате свеж бриз да разнообрази кухнята ви, можете да се възползвате от следните съвети.

 

  • Домати – чесън, риган, босилек, балсамов оцет
  • Сладък пипер – балсамов оцет, маслини, каперси, чесън, соев сос, джинджифил, кимион, мащерка
  • Спанак, цвекло, зеле – стафиди, сусамово семе, пресен лук, чесън, копър
  • Броколи – тъмно сусамово масло, смесица от горчица и майонеза, соев сос, чесън, портокал, грейпфрут
  • Патладжан – пикантен сос, сусамово масло, босилек, чесън, домати, азиатски черен боб
  • Копър – дафинов лист, домати, пармезан
  • Аспержи– тъмно сусамово олио, каперси, лимон, копър, горчица, пармезан, соев сос
  • Боб – магданоз, сусамово семе, соев сос, зехтин
  • Гъби – балсамов оцет, мащерка, пресен лук, магданоз, див лук
  • Моркови – къри на прах, смесица от горчица и майонеза, всякакъв вид грейпфрут
  • Картофи – розмарин, чесън, кисело мляко, печен пипер, къри на прах, див лук
  • Царевица – масло, чили на прах, босилек
  • Краставици – сусамово семе, соев сос, захар и оцет, копър
  • Зеле – соев сос, тъмно сусамово олио, джинджифил, ябълка, кимион, чесън, захар и оцет
  • Артишок – чесън, риган, масло, лимон
  • Червено цвекло – орехи, лимон, розмарин, ябълка, копър

 

Кои подправки са подходящи за точно определени храни
  1. Ризото с месо – пипер, мащерка, риган, червен пипер, бяло вино, лук, чесън
  2. Зеленчуково суфле – риган, босилек, индийско орехче, лук, бял пипер
  3. Гъбен сос – мащерка, риган, сметана, магданоз, бяло вино, соев сос, лук, чесън
  4. Печено свинско – кимион, пипер, индийско орехче, чесън, риган
  5. Телешко печено – пипер, риган, мащерка
  6. Печено пиле – розмарин, сладък червен пипер, риган
  7. Зеленчукова супа – индийско орехче, бяло вино, бял пипер, мащерка, копър
  8. Доматен сос – захар, риган, босилек, пипер, чесън, магданоз
  9. Ризото с морски дарове – вино (ако приготвяте червено ризото, използвайте червено вино, а ако приготвяте бяло ризото, използвайте бяло вино), чесън, лимон, магданоз, розмарин, зехтин
  10. Пълнени чушки – магданоз, риган, кимион, чубрица, чесън, пипер
  11. Риба на скара – чесън, магданоз, пипер, розмарин
  12. Накълцано печено месо – пипер, риган, босилек, мащерка, индийско орехче, лук, чесън

Подбирайте подправките. Дори и да успеете да откриете правилната комбинация от подправки за себе си, те няма да ви бъдат полезни, ако са прекалено сухи и без аромат.
Затова се препоръчва да:

  • Купувате подправки от пазара или да ги отглеждате сами.
  • Избирате пресни подправки без изсъхнали или кафяви листа.
  • Се уверите, че имат изразителен и траен аромат.
  • Завийте пресните подправки в хартия и да ги съхранявайте в хладилника в пластмасови кутии.

Като използвате различни подправки, вие можете да обогатите храната си и да се научите да приготвяте ястия, в които не се слага само сол. По този начин менюто ви ще включва вкусна и здравословна храна. Бон апети!




Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magmarieta
Категория: Бизнес
Прочетен: 711492
Постинги: 247
Коментари: 178
Гласове: 1167
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930