|
Когато искате да разчупите рутината в кухнята си или все още сте начинаещи в готвенето, често се затруднявате с подправките. Опитвате с различни съставки, но всичко има един и същ вкус, защото винаги използвате едни и същи подправки.
Понякога, пълни с желание да експериментирате с подправките, превръщате вкусния обяд в истинско бедствие. Използването на подправки си има своите правила.
Затова трябва да следвате тези правила за използване на подправки, когато искате да създадете ново ястие.
Правилните подправки с различните видове зеленчуци
Ако искате свеж бриз да разнообрази кухнята ви, можете да се възползвате от следните съвети.
- Домати – чесън, риган, босилек, балсамов оцет
- Сладък пипер – балсамов оцет, маслини, каперси, чесън, соев сос, джинджифил, кимион, мащерка
- Спанак, цвекло, зеле – стафиди, сусамово семе, пресен лук, чесън, копър
- Броколи – тъмно сусамово масло, смесица от горчица и майонеза, соев сос, чесън, портокал, грейпфрут
- Патладжан – пикантен сос, сусамово масло, босилек, чесън, домати, азиатски черен боб
- Копър – дафинов лист, домати, пармезан
- Аспержи– тъмно сусамово олио, каперси, лимон, копър, горчица, пармезан, соев сос
- Боб – магданоз, сусамово семе, соев сос, зехтин
- Гъби – балсамов оцет, мащерка, пресен лук, магданоз, див лук
- Моркови – къри на прах, смесица от горчица и майонеза, всякакъв вид грейпфрут
- Картофи – розмарин, чесън, кисело мляко, печен пипер, къри на прах, див лук
- Царевица – масло, чили на прах, босилек
- Краставици – сусамово семе, соев сос, захар и оцет, копър
- Зеле – соев сос, тъмно сусамово олио, джинджифил, ябълка, кимион, чесън, захар и оцет
- Артишок – чесън, риган, масло, лимон
- Червено цвекло – орехи, лимон, розмарин, ябълка, копър
Кои подправки са подходящи за точно определени храни
- Ризото с месо – пипер, мащерка, риган, червен пипер, бяло вино, лук, чесън
- Зеленчуково суфле – риган, босилек, индийско орехче, лук, бял пипер
- Гъбен сос – мащерка, риган, сметана, магданоз, бяло вино, соев сос, лук, чесън
- Печено свинско – кимион, пипер, индийско орехче, чесън, риган
- Телешко печено – пипер, риган, мащерка
- Печено пиле – розмарин, сладък червен пипер, риган
- Зеленчукова супа – индийско орехче, бяло вино, бял пипер, мащерка, копър
- Доматен сос – захар, риган, босилек, пипер, чесън, магданоз
- Ризото с морски дарове – вино (ако приготвяте червено ризото, използвайте червено вино, а ако приготвяте бяло ризото, използвайте бяло вино), чесън, лимон, магданоз, розмарин, зехтин
- Пълнени чушки – магданоз, риган, кимион, чубрица, чесън, пипер
- Риба на скара – чесън, магданоз, пипер, розмарин
- Накълцано печено месо – пипер, риган, босилек, мащерка, индийско орехче, лук, чесън
Подбирайте подправките. Дори и да успеете да откриете правилната комбинация от подправки за себе си, те няма да ви бъдат полезни, ако са прекалено сухи и без аромат.
Затова се препоръчва да:
- Купувате подправки от пазара или да ги отглеждате сами.
- Избирате пресни подправки без изсъхнали или кафяви листа.
- Се уверите, че имат изразителен и траен аромат.
- Завийте пресните подправки в хартия и да ги съхранявайте в хладилника в пластмасови кутии.
Като използвате различни подправки, вие можете да обогатите храната си и да се научите да приготвяте ястия, в които не се слага само сол. По този начин менюто ви ще включва вкусна и здравословна храна. Бон апети!
|