Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 17:32 - Пиратите освободиха кораб с 15 български моряци
Автор: magmarieta Категория: Други   
Прочетен: 1012 Коментари: 0 Гласове:
0



 

 

  image 15:44  |  9 септември 2010 Българският кораб “Панега“ е освободен от плен на сомалийските пирати.

 

Това съобщиха по едно и също време премиерът Бойко Борисов, който е в курортен комплекс "Камчия", и говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева, цитирани от БТА и БГНЕС.

Корабът с 15 български моряци бе отвлечен на 11 май в района на Аденския залив.

Борисов каза, че всички български моряци са живи и здрави, те са под охрана на кораба.
Освобождаването им нищо не струва на държавата, каза още премиерът, като не пожела да съобщи подробности дали и как страната ни е участвала при освобождаването, предаде Дарик радио.

Очаква се моряците, повечето от които са от Варна, да пристигнат в България със специален полет около 15 септември.
Военният самолет, който ще ги превози, ще бъде осигурен по разпореждане на премиера. Той обаче не съобщи къде ще бъде изпратен самолетът.

Към момента корабът напуска сомалийските териториални води, теглен от влекач в източна посока, съобщиха от Министерство на външните работи. Той ще бъде закаран в безопасно пристанище.
От Външно ще изпратят консулски служител, който да ги посрещне и да оформи документите им, нужни за връщането им в България.

От Български морски флот, чиято собственик е корабът, също съобщиха, че моряците са в добро здраве и никой от тях не се нуждае от спешни медицински грижи. Пиратите се държали с екипажа "прилично и поносимо", съобщи "Фокус".
Моряците ще бъдат в България по всяка вероятност в сряда или четвъртък следващата седмица, каза Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на БМФ.

От там няма да дават допълнителни подробности около преговорите за освобождаване на кораба. Според БМФ всякакви дискусии и коментарии по този въпрос ще бъдат твърде безотговорни и биха могли да застрашат живота на моряци, които още са в плен или биха могли да попаднат в такъв в бъдеще.

На борда на “Панега” има прострелян български моряк, съобщи на 17 юни капитанът на "Ейшън глори" Велико Великов, който се върна от сомалийски плен заедно с наши моряци. По думите му, морякът е пострадал от рикошет при нападението на кораба. По-късно стана ясно, че раненият е добре.

На 14 май бе освободен друг отвлечен кораб с 5 наши сънародници - "Сейнт Джеймс парк".

Миналата година, пак през май, беше пуснат първият отвлечен плавателен съд с българи - "Маласпина касъл".

Тази сутрин пък се появи информация, че има българин на отвлечения вчера в Аденския залив германски товарен кораб „Магелан стар". Няколко часа по-късно от Външно министерство отрекоха на плавателния съд да има наши сънародници.
 


Тагове:   моряци,   освободиха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: magmarieta
Категория: Бизнес
Прочетен: 711518
Постинги: 247
Коментари: 178
Гласове: 1167
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930